4 червня в приміщенні Авдіївської міської ВЦА відбулась робоча нарада з питань харчування дітей в закладах освіти у 2021-2022 навчальному році. Заступник голови ВЦА Сергій Легенький спільно з начальницею відділу освіти Вікторією Шляховою та з представниками підрядної організації обговорили нагальні питання щодо змін в системі харчування дітей згідно нових норм та стандартів системи управління безпечністю харчування НАССР.
Як інформує ВЦА, під час наради було окреслено основне завдання: організувати безпечне харчування відповідно до віку і стану здоров’я дітей. Їжа в їдальнях має бути свіжоприготовлена, доброякісна, мати привабливий вигляд і гарний смак.
Крім того, зазначено, що осоливу увагу треба приділяти забороні використання в раціоні харчування дітей сухих сніданків: чіпсів, сухариків, шоколадні вироби, газовані напої та інші продукти харчування, що містять штучні консерванти, фарбники, ароматизатори, підсолоджувачі тощо.
Нагадаємо, нещодавно в Україні було представлено нове меню шкільного харчування, що включає 160 видів страв з різних кухонь світу. В цьому меню більше молочних та м'ясних продуктів, фруктів та овочів. Крім того, для кожної страви розроблені технологічні карти. Планується, що усі школи країни мають перейти на нове меню вже з 1 вересня. Але у багатьох працівників освіти та у поварів викликає багато питань щодо практичної можливості виконати нові вимоги в старих погано обладнаних харчоблоках. Також існують припущення, що нове меню буде значно дорожче старого, не зважаючи на всі запевнення, що вартість харчування залишиться такою самою.